Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přenos věcí pomocí akustické levitace? Možná již brzy, říkají vědci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto

Londýn - Akustická levitace už dokáže hýbat i s velkými objekty. Problémy s tím, jak zvednout větší objekt než je vlnová délka už jsou pryč. Informuje server Engadget.

Vědci dlouho snili o dnu, kdy dokáží pomocí akustické levitace zvednout nějaký objekt. Ten den sice nastal už před několika lety, nyní ale nemusí být vybíraví ohledně toho, co nechají ve vzduchu levitovat.

Výzkumníci z Velké Británie a Brazílie úspěšně zvedli polystyrenovou kouli, která je 3,6 krát větší než ultrazvukové vlny. Podle vědců stačil celé roky jen jednoduchý trik.

Spočívá v tom, že se nechají vytvořit stojaté vlny v mezeře mezi převodníky a předmětem, namísto obvyklého tlakového uzlu mezi snímačem a reflektorem. Může se tak změnit úhel a počet snímačů, aniž by to mělo vliv na účinek levitace. Vytváří to horizontální i vertikální zdvih, takže objekt nepotřebuje zábranu k tomu, aby náhodou nesklouzl.

Tahle technologie bohužel zatím pracuje pouze s nepohyblivými předměty, takže žádné ultrazvukové vznášející auta se v nejbližší době nekonají. Velikost objektu, který by levitoval, nemusí být na druhou stranu takový problém.

Diskutuje se o tom, že by se v akustická levitace mohla použít ve vesmíru jako nádrže kapalin, nebo způsob jak zvednout velmi horké předměty, například roztavený kov, aniž by se toho musel někdo dotknout.

Témata:  vědci levitující předměty

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy