Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci objevili novou planetu. Je podobná Zemi a má ideální vzdálenost pro život

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.nasa.gov

Vědci se chystají odhalit novou planetu, která je hned “vedle”. Obíhá totiž kolem nejbližší hvězdy sluneční soustavy. Podle vědců je velmi podobná Zemi a obíhá ve vzdálenosti od hvězdy, která je ideální pro život.

Exoplaneta obíhá kolem velmi dobře známé hvězdy Proxima Centauri, která je součástí hvězdného systému Alfa Centauri. Planeta není zatím pojmenována a na další informace si musíme počkat až na konec srpna, kdy ESO uspořádá tiskovou konferenci.

"Nikdy předtím vědci nenašli druhou Zemi tak blízko," stojí v týdeníku Der Spiegel, který se zprávou přišel. Mluvčí ESO Richard Hook řekl, že si je vědom této zprávy, ale odmítl ji jakkoliv komentovat.

NASA už v minulosti oznámila objev podobných planet, většina z nich ale byla příliš horká nebo příliš studená na to, aby na ni mohla být voda v kapalném stavu. Anebo na nich bylo příliš plynu, takže se více podobaly Jupiteru a Neptunu, píše server Seeker.

Nejvíce podobná planeta Zemi byla představena minulý rok a je pojmenovaná Kepler 452b, měly by na ni být aktivní sopky, oceány, sluneční paprsky jako u nás, dvakrát větší gravitaci a rok, který trvá 385 dnů. Problémem je, že je vzdálená 1400 světelných let daleko. Exoplaneta u Proxima Centauri je pro srovnání vzdálená "jen" 4,24 světelných let.

Témata:  Země astronomie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy