reklama

Problémy při pořádání her v Riu se týkaly hlavně bezpečnosti a infrastruktury. V budoucnu ale na pořadatelské města čeká mnohem větší problém, ze kterým se moc nedá bojovat. Pravděpodobně se stane, že ve většině měst bude příliš velké horko a vlhkost, aby se tam nějaké hry mohly pořádat.

Studie amerických a australských vědců zkoumala, jaký vliv bude mít globální změna klimatu na schopnost pořádat olympijské hry v roce 2085. Za méně jak 80 let bude moct pouze 8 měst mimo západní Evropu pořádat hry

"V následujících 70 letech se klima může tak zhoršit, že se tím můžou letní olympijské hry úplně změnit," řekl spoluautor studie Kirk Smith. "Je tu možnost, že by se hry pořádaly uvnitř, ale dokážete si například maraton představit pod střechou," dodal.

Mimo západní Evropu pouze 8 měst

Studie se zaměřila pouze na města na severní polokouli, kde sídlí 90 procent lidské populace. Zatímco se čeká na úplné výsledky studie, už ty předběžné jsou znepokojující. Z 543 měst mimo západní Evropu, by se dala olympiáda pořádat jen v osmi městech, a to v Calgary, Vancouveru, San Franciscu, Petrohradu, Rize, Biškeku a Ulínbátaru.

V západní Evropě je pak 25 měst´, kde by se olympiáda mohla pořádat. Autoři studie vybrali pouze města, která mají alespoň 600 tisíc obyvatel, což je počet, který je považován za minimální, pokud chce město organizovat olympiádu.

Pokud bychom se přehoupli do dalšího století, tak se letní hry budou dát pořádat pouze v Irsku a Skotsku, respektive ve městech Belfast, Dublin, Edinburgh a Glasgow.

Problémy už nyní?

I když se tahle zjištění zabývají olympiádou až v roce 2085, problémy s příliš vysokou teplotou při závodech už se několikrát objevily. V roce 2007 musel být v polovině přerušen maraton v Chicagu, protože stovky běžců kolabovaly díky vysokým teplotám a lékaři v tu dobu nedokázaly zajistit potřebnou pomoc pro všechny.

Vysoká teplota také zavařila letos závodníkům maratonu v Los Angeles, kdy se teplota pohybovala kolem 32,2 stuúňů Celsia, což je pro tělo obrovská zátěž, obzvlášť pokud má běžet desítky kilometrů.

"Když se nad tím zamyslíte, tak změna klimatu už nás ovlivňuje každý den. Už neposíláme děti ven a nejdeme běhat jen když venku prší, ale i když je venku příliš velké horko," zakončil Kirk Smith.

S rostoucími varováními ze stran vědců se nabízí myšlenka, že se zvolí jedno místo, kde se bude olympiáda konat pokaždé, čímž by se dalo zamezit mnoho problémům, kterým pořadatelé musí čelit, a to nejen ze strany počasí.