Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Největší létající stroj na světě poprvé vzlétl k nebi

Airlander 10
Airlander 10
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Britská hybridní vzducholoď Airlander 10 je považována za největší létající stroj na světě. Poprvé vzlétla ve středu v centrální Anglii před zraky stovek zvědavců.

Vzdušné plavidlo dlouhé 92 metrů, které v sobě kombinuje prvky vzducholodě a letadla, kroužilo na nebi asi půl hodiny a opět bezpečně přistálo.

Vzducholoď, kterou britská společnost HybridAir Vehicles původně vyvíjela pro americkou armádu, je naplněná nehořlavým héliem. Vznášet se dokáže ve výšce až 4900 metrů, letět rychlostí až skoro 150 kilometrů v hodině a setrvat ve vzduchu až dva týdny.

Vzducholoď unese deset tun nákladu. Obejde se bez rozjezdové dráhy i pozemní asistence, kterou vyžadují klasické vzducholodě jištěné lany. "Je to velká britská inovace," pochvaloval si ředitel společnosti Stephen McGlennan, podle kterého si stroj najde mnoho zákazníků ve vojenském i civilním odvětví.

Témata:  Velká Británie letectví vzducholodě

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy