Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozorovatelný vesmír je menší, dlouhé roky se špatně počítal

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Filadelfie - Poprvé za více než deset let vědci aktualizovali poloměr pozorovatelného vesmíru. Zjistili něco nečekaného, technicky ta část vesmíru, která je viditelná ze Země se zmenšila o 320 milionů světelných let, a to ve všech směrech.

Fyzikové Paul Halpem a Nick Tomasello z Filadelfské univerzity použili nové údaje o expanzi vesmíru, které shromažďuje Evropská kosmická agentura a zjistili, že pozorovatelný okraj vesmíru je o 0,7 procent menší, než se doposud myslelo.

"Rozdíl 320 milionů světelných let je ve vesmírném měřítku velikost zhruba jednoho arašídu, takže to není moc, ale dělá to vesmír trochu více útulnějším" řekl Nick Tomasello.

Pozorovatelný vesmír je ta oblast, kterou můžeme ze Země v tuhle chvíli pozorovat, dál "nevidíme", protože do těch částí vesmíru nedokázalo světlo ještě dorazit. Píše server Science Alert.

Témata:  vesmir ESA vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy