Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bydlení budoucnosti: Plovoucí ekologický dům na solární energii

Dům, novostavba - ilustrační fotografie
Dům, novostavba - ilustrační fotografie
Foto: Crestyl

Londýn - Ekologický dům je vyroben z recyklovatelného materiálu a elektřinu získává díky solárním panelům na střeše. Toto sídlo o rozloze 100 metrů čtverečních vám může posloužit jako letní sídlo i permanentní bydlení.

Projekt britské společnosti EcoFloLife je pojmenován Water nest 100 (vodní hnízdo 100). Kulaté obydlí nabízí pro své obyvatele nejenom moderní prostory, ale také netradiční umístění na vodě. Je přitom konstruován tak, aby co nejvíce šetřil životní prostředí.

Zakřivený zevnějšek je vyroben z lepeného lamelového dřeva a recyklovaného hliníku. Díky tomu je také dům až z 98 procent sám recyklovatelný. Celou jeho střechu pokrývají solární panely, které se starají o dostatečný přísun elektrické energie. I nábytek je vyrobený z recyklovaných materiálů. Dominantou jsou velká okna a balkony, které otevírají nádherný výhled na vodu a okolí.

Dispozice domku s kruhovou základnou, který má 12 metrů v průměru a 4 metry na výšku, je navržena tak, aby se do něj vešla dvojice ložnic a společný obytný prostor tvořený kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem.

Obydlí plovoucí na vodní hladině je možné umístit prakticky na každý rybník, nebo klidnou říčku a mořskou hladinu. Dům je dostatečně velký na to, aby v něm mohla pohodlně žít i čtyřčlenná rodina. Nemusí sloužit jenom pro bydlení, ale ideální je také pro restaurační zařízení, obchody a kanceláře.

Témata:  bydlení ekologie domy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy