Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Existence chemtrails je jen konspirační teorie? Vědci mýtus vyvrátili, ale

Věda
Věda
Foto: Pixabay

Sacramento - Jedním z fenoménů konspiračních teoretiků je práškování letadly nebezpečnými chemikáliemi. Existenci takzvaných chemtrails ale vyvrací desítky amerických vědců ve studii, kterou zveřejnil časopis Environmental Research Letters.

Řada lidí věří, že tajné vládní projekty stojí za úmyslným leteckým rozprašováním chemických látek, které mají působit na lidské organismy nebo na psychiku.

Vědci se ale rozhodli tento mýtus vyvrátit. Odborníci z vědeckých institucí jako je Kalifornská univerzita v Irvine nebo Carnegieho vědecký institut analyzovali prvky v atmosféře a na základě výsledků vytvořili odbornou práci, jejíž hlavní částí je anketa mezi 77 atmosférickými chemiky.

Všichni experti byli dotázáni, zda mají nějaké důkazy o tom, že by chemtrails skutečně existovaly a zda pozorují, že se nad našimi hlavami děje něco divného. 76 vědců se shodlo, že tvrzení o tajných vládních projektech jsou neprůkazná.

Podotkli například, že kondenzační stopy za letadly a daší jevy konspirátory mylně označující za chemtrails lze vysvětlit bez konspiračních teorií. Jeden vědec ale tvrdí něco jiného. Uvedl, že se v jednom případě setkal s vysokou hladinou barya v atmosféře. A to konkrétně tam, kde podle něj být neměla. I přesto to ale nestačí na to, aby bylo skutečně možné hovořit o látkách, které vláda rozprašuje letadly za účelem manipulace s lidským zdravým či vědomím.

Témata:  vědci

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy