Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výbuch na Floridě: Explodovala raketa Falcon 9

Dragon Space-X
Dragon Space-X
Foto: SpaceX

Mys Canaveral (Florida) - Raketa Falcon 9 společnosti Space X dnes vybuchla na startovací ploše během testu. Na místě operují hasiči a záchranáři. Zda jsou nějací zranění či oběti zatím není jasné.

Ve čtvrtek v ranních hodinách amerického času explodovala na odpalovací rampě na floridském Mysu Canaveral raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, která měla vynést historicky první družici společnosti Facebook. Ta ji chtěla využít k připojení chudých afrických regionů k internetu. Raketa vybuchla během testů.

Výbuch zaznamenali několik kilometrů daleko. Okamžitě po explozi se z místa, odkud měla raketa startovat, začal valit hustý černý dým. Společnost zatím nezveřejnila, jestli byl při explozi rakety někdo zraněn.

Společnost SpaceX využívá rakety Falcon 9 k vynášení vesmírné lodi Dragon, která zásobuje Mezinárodní vesmírnou stanici. SpaceX dokonce chystá také verzi lodě Dragon určené pro přepravu až sedmi astronautů.

Kromě toho na konci letošního roku chtěla společnost vypustit první "recyklovanou" raketu Falcon 9, kde by použila první stupeň, který již jednou ve vesmíru byl. Právě na opětovném využití technologií postavila společnost vlastněná miliardářem Elonem Muskem svojí filosofii.

Témata:  USA raketa Falcon 9 raketa SpaceX

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy