reklama

Na svém webu o tom dnes informovala Evropská kosmická agentura (ESA), které sonda patří. Aparát Philae se po přistání ztratil Rosettě z dohledu a od loňského léta s ním vědci nemají spojení.

Průzkumný modul Philae po přistání na kometě fungoval asi 60 hodin, pak mu došla energie, a proto přešel do stavu hibernace. Poté se ale kometa přiblížila ke Slunci, a sonda tak znovu získala energii. První signál vyslala loni 13. června, pak 24. června a naposledy se ozvala 9. července 2015.

Philae ke kometě dopravila mateřská sonda Rosetta po desetileté pouti vesmírem. Mise Rosetta patří mezi nejambicióznější projekty ESA. Cílem bylo kometu zevrubně prozkoumat, včetně její vnitřní struktury. Vědci chtěli s pomocí obou aparátů získat více poznatků o vzniku Sluneční soustavy před 4,6 miliardy let.

Philae se po komplikovaném přistání ztratila z dohledu Rosetty a do nynějška nebylo místo, kde skončila, známo. Až na záběrech pořízených 2. září kamerou OSIRIS, umístěnou na Rosettě, ze vzdálenosti 2,7 kilometru od povrchu komety je jasně vidět hlavní část sondy a dvě z jejích tří "nohou". Ze snímků je přitom patrná orientace Philae, která také vysvětluje, proč měli vědci na Zemi potíže při navazování komunikace s robotem po jeho přistání 12. listopadu 2014.