Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: NASA poslala do vesmíru sondu Osiris-Rex, zamíří k asteroidu

NASA vypustila sondu Osiris-Rex
NASA vypustila sondu Osiris-Rex
Foto: YouTube

Mys Canaveral (USA) - Na vůbec první misi svého druhu vypustil ve čtvrtek americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) sondu, která bude po dobu příštích sedmi let sbírat vzorky z asteroidu.

Sonda Osiris-Rex, která by podle plánu měla na Zemi přinést materiál z asteroidu Bennu, může podle vědců přispět k objasnění vzniku života na naší planetě.

Z floridského mysu Canaveral sondu vynesla ve čtvrtek večer místního času (dnes okolo 1:00 SELČ) raketa Atlas 5. "Je to splněný sen. Musím se pořád štípat, abych se ujistil, že se mi to jenom nezdá," prohlásil podle agentury AP hlavní vědec mise Dante Lauretta z Arizonské univerzity v Tucsonu.

Vesmírný stroj velikosti většího osobního auta urazí do roku 2023 přes 6,5 miliardy kilometrů na cestě k asteroidu a zpět. Vědci jsou dychtiví zjistit, jaké horniny a chemické látky asteroid obsahuje. Dopady podobných asteroidů na Zemi v dávné minulosti pravděpodobně přinesly organický materiál a vodu, které jsou nutné pro vznik života.

Témata:  asteroid NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy