Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tesla reaguje na smrtelnou nehodu autopilota, aktualizuje systém poloautomatického řízení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

San Francisco - Automobilka Tesla Motors, která je známá inovativními luxusními vozy na elektrický pohon, reaguje na květnovou smrtelnou nehodu a aktualizuje svůj systém poloautomatického řízení, takzvaného autopilota.

Tesla představila svého autopilota loni v říjnu. Systém začaly pečlivě zkoumat úřady v červenci, kdy se ukázalo, že řidič vozu Model S Joshua Brown zahynul při autonehodě 7. května, když používal tento systém. Generální ředitel automobilky Elon Musk uvedl, že vylepšený autopilot by s velkou pravděpodobností zabránil nehodě Browna, jehož vůz narazil do návěsu kamionu přejíždějícího dálnici.

Nový systém bude mít vylepšený radar, kterým lépe vyhodnotí situaci kolem vozu a při brzdění. Dočasně také zabrání řidiči používat tento systém, pokud neodpoví na zvukové upozornění, že by měl opět převzít kontrolu nad vozem.

Nová omezení mají uklidnit šířící se obavy, že autopilot ukolébá uživatele do falešného pocitu bezpečí. "Dokonalá bezpečnost je opravdu nemožný cíl. Je to o zlepšení pravděpodobnosti bezpečí. Nikdy zde nebude nula smrtelných nehod, nikdy nebude ani nula zranění," upozornil ale Musk.

Témata:  Tesla Motors Elon Musk elektromobily doprava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy