Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci slaví. Poprvé v historii viděli zrození černé díry

Jak to vypadá uvnitř černé díry?
Jak to vypadá uvnitř černé díry?
Foto: Reprofoto YouTube

Columbus - Poprvé v historii mohl být tým astronomů být svědkem zrození černé díry, která se nachází zhruba 20 miliónů světelných let od Země. Vědci si dlouhá léta mysleli, že se černé díry tvoří zhroucením obří hvězdy a nová data z Hubblova kosmického teleskopu by právě tuto hypotézu mohla potvrdit. Server SicentistAlert přináší nejnovější informace o zcela unikátním objevu.

Vědecký tým, vedený Christopherem Kochankem z university v Ohiu objevil, že to, co se zdá být nově vznikající černou dírou, má podobné prvky jako červený nadobr známý také jako hvězda N6946-BH1. Podobné prvky mohl porovnat díky nashromážděným údajům z Hubblova teleskopu, který tuto hvězdu pozoroval.

Hvězda N6946-BH1, která má zhruba 25krát větší hmotnost než naše Slunce, byla pozorována už v roce 2004. Od té doby se na ní Hubblův teleskop zaměřil a zkoumal její činnost. Po prozkoumání údajů z teleskopu Kochankův tým zjistil, že se hvězda v roce 2009 rozhořela natolik, že byla asi milionkrát jasnější než naše Slunce.

Nové pozorování Hubblova teleskopu pak naznačuje, že právě toto rozhoření by mohlo spustit zrod černé díry. Hypotéza je tedy taková, že hvězda N6946-BH1 se mohla v posledních letech zhroutit, protože po záblesku z roku 2009 začala vyzařovat jaderné částice neutrino, které vznikají při jaderných reakcích.

Tento jev by pak vyvolal pokles hvězdy, elektrony by se připojily k vodíkovým iontům, které putují kolem hvězdy, což je proces, který může nakonec vést ke zrodu černé díry.

Zdroj: YouTube

V případě, že je tento scénář správný, podařilo se tak Hubblovu teleskopu zachytit vůbec první zrod černé díry v historii. Samozřejmě je zapotřebí dalšího zkoumaní a Kochankův tým bude muset zvážit také další možnosti vzniku černé díry jako je fúze s jinou hvězdou, nebo zda Hubblův teleskop neovlivnil závoj vesmírného prachu.

K urychlení celého výzkumu tým plánuje další pozorování hvězdy, ke kterému použije vysoce výkonných dalekohledů NASA a shromáždí tak potřebná data k tomu, aby svojí teorii zrodu černých děr potvrdil nebo vyvrátil.

Témata:  Černá díra Hubbelův teleskop astronomie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy