reklama

Základní poučka pro všechny, kteří by ve vesmírné mapě chtěli číst: čím světlejší oblast, tím více hvězd. Dva jasné objekty vpravo dole jsou dvě trpasličí galaxie obíhající kolem té naší. Vědci jsou ale z jedinečného obrázku pochopitelně schopni vyčíst mnohem víc.

"Lidstvo donedávna dokázalo posbírat alespoň nějaká smysluplná data o stu tisících vesmírných objektech. Teď dostáváme údajů řádově víc, což znamená revoluci v pochopení toho, kde jsme, jak se všechno kolem nás hýbe a proč," vysvětlil výzkumník Gerry Gilmore.

Je na ní jedna miliarda a 142 milionů hvězd, z toho 400 milionů z nich je nově objevených. Zachytila je sonda o průměru deseti metrů. Ta má na palubě dva obří dalekohledy s nimiž pomalu obíhá kolem Slunce jeden a půl milionu kilometrů daleko od Země.

"Dostáváme informace o polohách hvězd s dosud neuskutečnitelnou přesností. A také v nebývalém množství," priblížil doktor fotometrie Floor van Leeuwen.

Díky vznikající mapě budou vědci schopni lépe porozumět tomu, jak se naše galaxie zrodila. Zjistí, kde hvězdy jsou, ale také kdy vznikly a jak se pohybují. Obnáší to ale obrovské množství práce. "Kdybyste s každou zaznamenanou hvězdou strávili vteřinu, máte práci na 30 let. My máme ale výkonné počítače, které za vteřinu zvládnou zpracovat data o stovkách tisíc hvězd," doplnil van Leeuwen.

První část mapy vědci vytvářeli přes rok, další vesmírná zákoutí veřejnosti odhalí příští rok. A to všechno díky teleskopu, který dokáže změřit tloušťku lidského vlasu na vzdálenost tisíce kilometrů.