Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Čína pátrá po mimozemštěnech. Zprovoznila největší teleskop na světě

Největší teleskop na světě
Největší teleskop na světě
Foto: YouTube

Peking - Čína dnes uvedla do provozu největší teleskop na světě, který bude sloužit k výzkumu vesmíru, včetně pátrání po případných mimozemských civilizacích.

Obrovské zařízení s talířovou anténou o průměru 500 metrů bylo vybudováno během pěti let v provincii Kuej-čou na jihozápadě země a vyžádalo si náklady asi 180 milionů dolarů (4,3 miliardy Kč).

Čína investuje do svého ambiciózního vesmírného programu nesmírné finanční prostředky. V roce 2003 se stala po někdejším Sovětském svazu a po Spojených státech teprve třetí zemí na světě, která vlastními silami dostala na oběžnou dráhu člověka. Její nepilotovaná sonda v roce 2013 přistála na Měsíci. Minulý týden se na orbitě usadila druhá čínská experimentální laboratoř Tchien-kung 2, na kterou příští měsíc přiletí dva kosmonauti. V roce 2020 chtějí čínští vědci poslat na Mars výzkumné vozítko.

Teleskop FAST (zkratka anglického názvu Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), který dnes začal pracovat, bude podle čínských astronomů pátrat po gravitačních vlnách, zjišťovat radiové emise z hvězd a galaxií a také registrovat signály, jež by mohly pocházet od mimozemského inteligentního života. Očekává se, že objeví tisíce nových galaxií.

Témata:  Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy