Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SpaceX chce odletět na Mars. Staví obří kolonizační loď

Raketa společnosti SpaceX při startu.
Raketa společnosti SpaceX při startu.
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Hawthorne (USA) - Od posledního přistání na Měsíci uplynulo více než 40 let a šlo o první a poslední případ, kdy lidstvo "bosou" nohou vstoupilo na jinou planetu. Ačkoliv se od té doby nic podobného nepovedlo, v blízké budoucnosti bychom se mohli dočkat nejen přistání na Marsu, ale i jeho kolonizace. Počítá s tím nový plán soukromé společnosti SpaceX, která buduje obří vesmírnou archu.

Americká vesmírná společnost SpaceX majitele Elona Muska vyvíjí obří vesmírnou loď schopnou přepravit velké množství lidí a nákladu na Mars. Musk na 67. Mezinárodním astronautickém kongresu oznámil, že chce planety nejen dosáhnout, ale rovnou ji i kolonizovat.

Meziplanetární dopravní systém ITS (Interplanetary Transport System) bude tvořen vícenásobně použitelnou nosnou raketou o velikosti 122 metrů s průměrem 12 metrů a vesmírnou lodí, která bude tvořit její přední oddělitelnou část. Loď by měla být schopná přepravit na Mars až 100 lidí včetně nákladu potřebného ke kolonizaci.

SpaceX rovněž pracuje na nových výkonných motorech Raptor, které by podle Muska měly umožnit vesmírným lodím urazit cestu za Mars za tři měsíce, místo dosavadních šesti až devíti. ITS by měl být osazen 42 kusy těchto motorů. Ve vývoji je i obří palivová nádrž z uhlíkových vláken. 

Celý systém dopravy dopravy bude logisticky velmi náročný. ITS nejprve dopraví na oběžnou dráhu vesmírnou loď a poté se vrátí na Zem. Následně znovu odstartuje s nákladním modulem, který loď čekající ve vesmíru dozásobí palivem. Ta bude poté moci odletět na Mars.

SpaceX chce na planetu létat každých 26 měsíců ve chvíli, kdy bude Mars v nejpříhodnějším postavení vůči Zemi. Podle Muska by první posádka mohla do vesmíru odletět už v roce 2024. Tím ale vše teprve začíná.

Nová adresa: Mars

Musk považuje cestu na jinou planetu pouze za základ své vize. Jejím cílem je naopak soběstačné město na Marsu. Podle něj totiž jde o ideální a jedino z mála dostupných míst vhodných pro kolonizaci. Měsíc, na rozdíl od Marsu, nemá atmosféru.

První kolonizátoři před sebou budou mít řadu nesmírně náročných úkolů. Kromě stavby prvních obytných buněk a prvních skleníků pro pěstování rostlin započnou postupnou teraformaci planety, v rámci níž Mars zahřejí, změní složení jeho atmosféry a postupně jej tak přiblíží Zemi, alespoň vzhledově.

Celá mise má řadu úskalí. Předně půjde o velmi nákladný projekt, kvůli kterému byl Musk nucen snížit "letenky" z původních 10 milionů na zhruba 200 tisíc dolarů, aby bylo cestování dostupnější pro širší část populace a aby tím pádem měla kolonizace vůbec smysl. Ve hře jsou i různé technické problémy a fakt, že lidé budou na Marsu prakticky odříznutí. Loď, která je tam doveze, se totiž vrátí zpět na Zemi pro další kolonizátory. 

Témata:  Mars 1 raketa SpaceX

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy