Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: K čínské vesmírné laboratoři odletěli dva kosmonauti

Čína vyslala dva kosmonauty ke své vesmírné laboratoři
Čína vyslala dva kosmonauty ke své vesmírné laboratoři
Foto: YouTube

Peking - Z čínského kosmodromu v poušti Gobi dnes odstartovala do vesmíru kosmická loď Šen-čou 11 se dvěma kosmonauty. Jejich 30denní cesta se má stát zatím nejdelším pobytem čínských astronautů ve vesmíru.

Do vesmíru dnes odletěli Ťing Chaj-pcheng (49), který byl v kosmu již dvakrát, a Čchen Tung (37). Záběry startující rakety přenášela v přímém přenosu čínská státní televize. Raketa směřující k čínské experimentální laboratoři Tchien-kung 2 odstartovala v půl osmé místního času (v 1:30 SELČ).

K vesmírné laboratoři Tchien-kung 2, kterou Čína vypustila na oběžnou dráhu minulý měsíc, má raketa dorazit za dva dny. Kosmonauti v ní mají strávit 30 dní a provádět tam mimo jiné lékařské experimenty a testovat technologie a systémy v přípravách na vyslání základního modulu čínské vesmírné stanice v roce 2018. Ta by měla začít plně fungovat v roce 2022 a být v provozu asi deset let.

Dnešní start lodi Šen-čou 11 je šestou čínskou vesmírnou misí s lidskou posádkou. Poslední pilotovaná čínská kosmická mise se uskutečnila v červnu 2013. V roce 2013 pobývali v kosmu tři čínští kosmonauti, kteří strávili dva týdny na palubě experimentální laboratoře Tchien-kung 1 (Nebeský palác). Ta byla na oběžné dráze od roku 2011 a letos byl její provoz ukončen.

Témata:  Čína vesmir

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy