Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Převratný vynález: Zlepšete si sluch a zrak za pár okamžiků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - V dnešní době se dá řada tělesných postižení vyřešit jednoduchými pomůckami. V případě zrakových či sluchových vad postačí brýle, kontaktní čočky nebo naslouchátka. Ve vážnějších případech jsou k dispozici různé implantáty. Ale co kdyby existovalo zařízení, které by vašim smyslům dalo až superhrdinský rozměr? S takovouto pomůckou přišli studenti z Royal College of Art v Londýně. Vymysleli speciální masky, díky kterým si člověk může libovolně ovládat svůj sluch i zrak.

Studenti z londýnské univerzity dali vzniknout projektu s názvem Eidos, který umožňuje manipulovat se zrakem a sluchem tak, jak člověk uzná za vhodné. V praxi to znamená, že je člověk schopen například na přednášce jediným tlačítkem eliminovat okolní ruch a soustředit se pouze na přednášejícího.

To a ještě mnohem více je možno díky speciálním maskám. První maska zaměřená na sluch se nasazuje na spodní část obličeje, zakrývá ústa nos a sahá až k uším. Software, který je v masce obsažen pak dokáže eliminovat jednotlivé zvuky, které se normálně překrývají, zaměří se na jeden zvuk a ten zesílí. Maska obsahuje mikrofon, který zvuk zachytí a software jej zpracuje. Tento zvuk potom putuje do sluchátek a prostřednictvím náustku jde přes kostní vibrace až do středního ucha. Výsledkem je dokonalý zvuk, který jakoby se vytvořil přímo v hlavě.

Druhým počinem v rámci projektu Eidos jsou velké brýle s kamerou. Nahrávka pořízená kamerou putuje do počítače, kde dojde ke zpracování dat. Software v brýlích zaměří cíl, na který se člověk pravděpodobně díval očima a přidá různé efekty jako zaostření či dlouhou expozici. Takto upravené video se zobrazí v reálném čase v brýlích. Divák tak může například sledovat pohyb část po části, což je normálním okem nemožné.

Zdroj: YouTube

Studenti vidí v maskách praktické a užitečné využití. Masky k ovládání sluchu by se dalo využít kromě přednášek například na koncertech k eliminaci okolního hlučného davu fanoušků. Svoje využití by také mohla najít ve školách a to především u dětí, které trpí poruchou pozornosti nebo hyperaktivitou. Díky masce by se mohli zbavit okolního hluku, který jim brání v soustředění se. Oční maska by mohla najít využití například při tanečních vystoupeních nebo při sportovních zápasech.

Projekt je v tuto chvíli na samotném začátku a masky jsou pouhými prototypy. I přes kladné hodnocení se však najdou tací, kteří nacházejí na maskách různá negativa. Jako největší problém se jeví především design masek a jejich velikost. Oproti minimalistickým výrobkům dnešní doby působí poněkud giganticky a robustně. V rámci dalšího vývoje a zdokonalování je však pravděpodobné, že se studenti zaměří i na tuto část.

Témata:  vědci zajímavosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy