Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: K ISS odstartovala raketa Antares, veze přes dvě tuny jídla pro šestičlennou posádku

K ISS zamířila raketa Antares
K ISS zamířila raketa Antares
Foto: YouTube

Washington - Z kosmodromu na ostrově Wallops Island v americkém státě Virginie v pondělí úspěšně odstartovala raketa Antares se zásobovací lodí Cygnus mířící k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Podle NASA vyrazila raketa poháněná dvojicí motorů ruské výroby bez viditelných problémů v 19:45 místního času (dnes 1:45 SELČ). Start byl odložen o pět minut, aby mohl řídící tým překontrolovat seznam přepravovaných věcí. Cygnus na palubě veze přibližně 2,4 tuny potravin a zásob pro šestičlennou posádku.

"Je to taková radost, když pozorujete ten stroj při vzletu...Jsem hrozně šťastná, že je Antares zpátky," řekla podle agentury Reuters šéfka programátorů projektu Amanda Davisová. Soukromá firma Orbital ATK se vrátila k tomuto typu nosné rakety dva roky poté, co Antares explodoval několik sekund po startu. Šlo o první nehodu od chvíle, kdy si NASA najala soukromé firmy na přepravu nákladů k ISS.

Význam obnoveného Antaresu pro NASA vzrostl poté, co byla začátkem září při nehodě během tankování zničena raketa Falcon 9 konkurenční soukromé společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska.

Cygnus k ISS dorazí až v neděli, neboť bude na oběžné dráze čekat, až se s stanicí spojí ruská loď Sojuz, která tam veze nové tři členy šestičlenné posádky stanice.

Témata:  raketa Antares ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy