Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z ISS se vrátili tři kosmonauti. Rus, Japonec a Američanka přistáli v Kazachstánu

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Bajkonur - Z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se na Zemi vrátili tři astronauté. Bezpečně přistáli v kazašské stepi dnes ve 4:58 SEČ, informovala agentura AFP.

Kosmonauti Anatolij Ivanišin z Ruska, Japonec Takuja Óniši a Američanka Kathleen Rubinsová se dnes vrátili z ISS. "Všichni jsou v bezvadné formě," oznámil Ivanišin, který z lodi vystoupil jako první. Poté záchranáři navrátilce jako vždy po přistání ruských Sojuzů usadili do křesel, protože po dlouhodobém pobytu ve stavu beztíže mají zesláblé svaly.

Trojici před týdnem nahradili Sergej Ryžikov a Andrej Borisenko spolu s Američanem Shanem Kimbroughanem. Ti zůstanou na palubě ISS do února.

Ivanišin, Oniši a Rubinsová dorazili na stanici letos v červenci po dvoutýdenním odkladu startu kvůli dodatečným testům modernizované verze lodi Sojuz s označením MS. K významným počinům posádky, která se dnes vrátila, patřily na ISS vůbec první experimenty s testováním DNA v kosmu. Úspěšně je provedla americká astronautka se vzorky myši, virů a bakterií.

Rubinsová byla první ženou na orbitálním komplexu od návratu Italky Samanthy Cristoforettiové v červnu loňského roku. Astronautka Evropské kosmické agentury (ESA) se kvůli opožděnému návratu na Zemi stala rekordmankou v délce pobytu žen ve vesmíru, na ISS strávila 199 dnů.

Další tříčlenná posádka má na oběžnou dráhu letět z kazašského kosmodromu Bajkonur 17. listopadu. O dva dny později by měli ruský kosmonaut Oleg Novickij, astronautka NASA Američanka Peggy Whitsonová a zástupce ESA Francouz Thomas Pesquet dorazit na ISS.

Mezinárodní vesmírná stanice, jejíž hodnota je 100 miliard dolarů, vznikla v listopadu 1998 vynesením ruského modulu Zarja. Životnost této vesmírné laboratoře 400 kilometrů nad zemským povrchem byla zatím stanovena do roku 2024.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy