reklama

Pro mladé lidi ve věku od 16 do 24 let je stahování z internetu samozřejmostí, film či hudbu si takto pořizuje 85 procent z nich. U věkové kategorie 35 až 44 let je stahování oblíbené u poloviny lidí, mezi seniory nad 65 let stahuje zhruba každý šestnáctý (6,3 procenta). Vyplývá to z publikace Výběrové šetření o informačních a komunikačních technologiích v domácnostech a jejich využívání jednotlivci, kterou představil Český statistický úřad.

Ten také poukazuje na studii Audiovizuální trh v ČR. Podle výsledků necelá polovina uživatelů audiovizuálních služeb (46 procent) sledovala v roce 2014 díla online a 26 procent za stažení či sledování filmu platila. Většina uvedla, že zdrojem staženého či přehrávaného materiálu jsou sdílená on-line úložiště.

Pokud jde o veškerou placenou konzumaci audiovizuálních děl za poslední rok, nejčastěji uživatelé utratili peníze za lístek do kina (72 procent) a fyzické nosiče jako jsou DVD, Blu-Ray nebo VHS (40 procent). Stažení či přehrání filmu, seriálu nebo dokumentu uvedlo 26 procent lidí.

Podle dalšího šetření (Životní podmínky ČR z roku 2015) představení v kině navštívila loni téměř polovina populace. Nejčastějším důvodem, proč lidé do kina nezašli, byl nedostatek času, ale i vysoká cena vstupenky.