Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč jsme dosud nenašli mimozemšťany? Fyzik nastínil možnou odpověď

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Manchester - Věříte na mimozemšťany? Uznávaný britský částicový fyzik, pracovník Královské společnosti (Royal Society for the Improvement of Natural Knowledge) a profesor na University of Manchester Brian Edward Cox také. Prozradil ale, proč jsme se s nimi dosud nesetkali.

Velká část vědecké obce se přiklání k názoru, že mimozemšťané existují. Někteří si je představují jako malé bakterie, jiní jako obrovské hmyzí brouky podobné legendárním Vetřelcům, a někdo zkrátka věří na malé zelené mužíčky. Tak či onak se ale lidstvo doposud s žádným důkazem mimozemské existence nesetkalo.

Otázkou zůstává proč. Podle odborníků je na snadě hned řada odpovědí, přičemž ta nejjednodušší vychází z prostého předpokladu, že vesmír je rozlehlý a obrovský a nejen naše planeta, ale i celá sluneční soustava je v něm jako kapka v moři. Najít v tak masivním mezihvězdném prostoru jiné vesmírné lodě proto může být takřka nemožné.

O důkazu existence mimozemšťanů či o důvodech, proč jsme je dosud nenašli, koluje celá řada teorií. Britský fyzik Cox ale přiznává, že pravděpodobnost existence mimozemského života ve vesmíru je velmi vysoká. Klade si proto otázku, proč jsme ještě žádný neviděli?

Tato otázka byla poprvé položena italským fyzikem Enrico Fermim v roce 1950. Vznikl z ní takzvaný Fermiho paradox, což je rozpor mezi vysokou pravděpodobností existence mimozemských civilizací a tím, že není jakýkoliv důkaz o kontaktu s nimi. 

Teorie tohoto paradoxu lze v zásadě rozdělit do tří skupin. První říká, že mimozemšťané neexistují, případně že je každá civilizace je po nějaké době zničena. Druhá uvádí, že mimozemšťané existují, ale dosud nedošlo ke kontaktu. Podle třetí mimozemšťané existují a část lidstva s nimi komunikuje.

Cox se nejvíce přiklání k první možnosti, a pro Sunday Times uvedl jedno z možných řešení, proč se lidstvo dosud nesetkalo s žádnou mezihvězdnou civilizací. "Jedním z řešení Fermiho paradoxu je, že není možné aby svět, který má sílu se sám zničit, tomu globálně zabránil."

Vysvětlení této teorie zní vpravdě děsivě. Cox totiž prakticky tvrdí, že mimozemské civilizace s největší pravděpodobností existují, ale nikdy nedosáhnou bodu, kdy by mohly odcestovat do vesmíru. Dříve, než tohoto docílí, se totiž samy zničí.

Podle něj hrozí podobné riziko i naší civilizaci. "Je možné, že růst v oblasti vědy a techniky nevyhnutelně předstihuje rozvoj politických znalostí, což vede ke katastrofě. My bychom se mohli blížit této pozici," dodal.

Podle fyzika je tudíž pravděpodobné, že existují-li jiné civilizace, vyvíjí se postupem času jejich sociální cítění i technické znalosti. Ty ale předčí komunikaci a schopnost civilizace globálně bojovat za jednu věc, čímž dochází k válkám a hromadné destrukci domovské planety dříve, než ji daná civilizace stihne opustit. Technická zdatnost proto vítězí nad politikou a diplomacií, což se podle Coxe může stát i v případě obyvatel planety Země.

Témata:  vesmir mimozemšťané / UFO

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy