reklama

Všichni nejspíš znáte typické znaky chůze s chytrým mobilním telefonem v ruce. Buď tak sami chodíte, anebo vás nesmírně otravují ti, kdo bez "chytráčka" v ruce neudělají doslova ani krok.

Výzkumníci z Delawarské univerzity požádali dobrovolníky, aby během chůze na pohyblivém pásu vytáčeli čísla na svých mobilních telefonech. Výsledkem bylo změněné držení těla, které podvědomě zaujalo topornější a schoulenější polohu, aby snížilo riziko pádu. Zde je přehled dalších neduhů spojených s intenzivním používáním mobilního telefonu.

Textovací pařátek

Může to znít jako evoluční výhoda, když se nám vyvíjejí téměř dravčí spáry ideální na hraní mobilní hry Pokémon Go. Ovšem následkem jsou ve skutečnosti bolest a křeče v prstech, zápěstí i předloktí kvůli opakovaným pohybům. Jeden průzkum zjistil, že 26 milionů Britů trpí bolestí palce kvůli používání mobilních zařízení. Pamatujete si doby, kdy se tomu říkávalo "Blackberry palec"?

Telefonní krk

Je známý také pod anglickým označením iPosture, což zní jako název nějaké aplikace - třeba takové, díky které budete ohebnější. Ovšem opak je pravdou. Telefonní krk je ztuhlý a bolavý od toho, jak ho neustále držíte sehnutý, abyste se mohli dívat dolů na svoje mobilní zařízení.

Naše hlavy váží čtyři a půl až pět a půl kilogramu. Když ji držíte dlouhou dobu skloněnou, zatěžujete páteř. Například sklon 15 stupňů zvyšuje zatížení krku na víc než 12 kilogramů.

Poškození zraku

Oční lékaři opakovaně varují, že nadměrné používání chytrých telefonů může vést k dlouhodobému poškození očí, protože modré světlo je potenciálně nebezpečné pro oční sítnici. Syndrom suchých očí, bolesti hlavy i nárůst počtu případů krátkozrakosti - to všechno je spojováno s delší dobou strávenou u mobilních zařízení a počítačů.

Syndrom fantomových vibrací

Ne, to vám nezvoní ani nevibruje váš mobilní telefon. To vám jen namlouvá váš přestimulovaný a vystresovaný mozek. Průzkum, který provedla Indianská univerzita, zjistil, že 89 procent vysokoškoláků zažívá fantomové vibrace, když je jejich telefon tichý.

Infekce

Studie Londýnské školy hygieny a tropické medicíny z roku 2011 zjistila v 16 procentech telefonů přítomnost bakterie Escherichia coli, což znamená, že každý šestý telefon je kontaminovaný fekální hmotou.