Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vesmírná loď Sojuz MS-03 zakotvila u ISS

ISS
ISS
Foto: ESA **www.esa.int**

ISS - Kosmická loď Sojuz MS-03 s tříčlennou posádkou z Ruska, USA a Francie se podle plánu úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS.

Nová posádka má strávit na ISS šest měsíců. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na informace NASA.

Posádka stanice nyní prověří bezpečnost a správnou funkci všech systémů. Teprve poté se otevře přechodová komora mezi ISS a lodí.

Posádku MS-03 tvoří kosmonaut Roskosmosu Oleg Novickij, astronautka NASA Američanka Peggy Whitsonová a zástupce Evropské kosmické agentury (ESA) Francouz Thomas Pesquet. Nová trojice se připojí ke stávajícím obyvatelům ISS: kosmonautům Sergeji Ryžikovovi a Andreji Borisenkovi a astronautovi Shaneovi Kimbroughovi.

Doplní tak posádku orbitálního komplexu na obvyklých šest členů. Nahradí Američanku Kathleen Rubinsovou, Rusa Anatolije Ivanišina a Japonce Takuju Ónišiho, kteří se na Zem vrátili 30. října.

Whitsonová, Novickij a Pesquet stráví na oběžné dráze kolem Země šest měsíců. Zajímavostí je, že Američanka se stane první ženou, která bude Mezinárodní vesmírné stanici velet podruhé.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmírná loď Sojuz

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy