Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Likvidace dronů? Bezpilotní letouny čelí nové zbrani

Dron neboli kvadrokoptéra za letu
Dron neboli kvadrokoptéra za letu
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Sydney - Bezpilotní letouny neboli drony se stávají hitem nejen v armádě, ale i v civilním provozu. Stejně rychle, jako se dostávají do popředí, se je ale daří likvidovat. Napomoci k tomu může například nová australská zbraň.

Drony jsou celosvětový hit a v posledních měsících jsou velmi žádaným artiklem jak pro vojenské použití, tak pro civilní účely. Za relativně levnou pořizovací cenu jsou schopny ze vzduchu pořizovat záběry, přenášet zásilky či bombardovat vybranou oblast.

Jejich využití má mnohem širší spektrum a šikovní vynálezci jistě brzy přijdou na to, jak z tohoto nápadu vytěžit co nejvíce. Právě proto takové se v dohledné době stanou prakticky každodenní součástí našich životů a podobně, jako se do běžného provozu integrovala auta, se drony postupně dostávají nad naše hlavy.

Další výhodou dronů je fakt, že proti nim lze jen těžko "bojovat". Malé a relativně rechlé věci létající po obleze zkrátka nelze dost dobře zastavit, nebo to alespoň dosud nešlo. Nový australský vynález však dokáže drona poměrně lehce zneškodnit.

Takzvaný DroneGun od společnosti DroneShield dokáže nepřítelského drona ovládnout a sesadit z oblohy. Využívá k tomu generátor rušení, který je schopen na vzdálenost až dvou kilometrů převzít kontrolu nad dronem a přistát s ním. Nástroj, který ruší komunikaci mezi dronem a jeho operátorem, také blokuje GPS a další signály.

Tvůrci tvrdí, že hlavní využití jejich nápadu směřuje k zabránění pašování a teroristickým útokům. DroneGun je však možné zakoupit a použít i pro ochranu soukromého majetku.

Číst dál: https://cz.sputniknews.com/svet/201611294220142-dron-kanon/

Témata:  Drony "bezpilotní letouny ""drony"""

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy