Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři čtvrtiny jihomoravských domácností mají doma počítač a internet

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Počet jihomoravských domácností, které mají počítač a přístup k internetu, se už v loňském roce dostal přes 75 procent.

Proti předchozímu roku je to nárůst o dva procentní body, za pět let jde o nárůst zhruba o 15 procentních bodů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Roste i počet lidí starších 16 let, kteří internet používají, což znamená že jej použili v posledních třech měsících před dotazováním. Zatímco v roce 2005 to byla necelá třetina, loni už to bylo 77 procent lidí. Ve všech krajích vyjma Ústeckého a Olomouckého mělo přístup k internetu přes 70 procent lidí.

Statistici také zjišťovali, v jaké míře lidé využívají internet v mobilu. Loni už jej měla zhruba třetina lidí starších 16 let. Za tři roky se tak počet těchto lidí více než zdvojnásobil.

Nejrychlejší růst počtu domácností připojených k internetu zaznamenali statistici v kraji mezi lety 2007 až 2011, meziroční růst činil šest až devět procentních bodů. V roce 2007 neměla ve srovnání s rokem 2015 internet ani polovina domácností. Zhruba od roku 2012 také platí, že téměř každý počítač je připojený k internetu.

Témata:  počítače internet Jihomoravský kraj

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy