Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropský družicový systém Galileo byl uveden do provozu

IT v pohybu
IT v pohybu
Foto: Mironet

Praha/Brusel - Evropský družicový systém Galileo dnes začal poskytovat první služby. Uživatelé mobilních telefonů mohou signál z družic Galileo využívat pro přesnější navigaci v místech, kde dosud nefungovala GPS.

Galileo tak umožňuje přesné stanovení času a pátrací služba zkrátí hledání uživatelů v nouzi až ze tří hodin na deset minut. Uvedli to dnes zástupci agentury GSA, která systém provozuje a která sídlí v Praze.

V Bruselu dnešní spuštění Galilea přivítala eurokomisařka Elžbieta Bieńkowská, která je zodpovědná za vnitřní trh, průmysl a podnikání. Prohlásila, že navigační systém je jedním z největších evropských kosmických projektů, který přinese užitek pro každodenní život Evropanů.

Ve středečním prohlášení Bieńkowská uvedla, že Galileo je důkazem o technické vyspělosti Evropy. "Žádná evropská země by tohoto nemohla dosáhnout sama," dodala.

Evropa se dneškem s dvouletým zpožděním zařadila mezi hlavní světové hráče na poli družicové navigace, jimiž jsou zejména Spojené státy s populárním a dlouhodobě využívaným systémem GPS, Rusko se systémem GLONASS a Čína s BeiDou. Jak americký, tak ruský systém jsou financovány a kontrolovány armádami a jimi poskytované údaje mohou být z politických či ekonomických důvodů pro civilní uživatele kdykoli zkreslovány či zcela zablokovány.

Signál systému Galileo byl navržen tak, aby byl kompatibilní s GPS. V místech, kde byl doposud špatný nebo žádný signál, například v ulicích měst se zástavbou zastiňující výhled na oblohu, systém Galileo částečně zaplní mezery bez dostatečného pokrytí družicemi GPS. Postupem času, jak bude počet družic Galileo na oběžné dráze narůstat, uživatel zaznamená nejen lepší pokrytí signálem, ale i přesnost v určení své polohy.

Témata:  Galileo navigační systém mobily

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy