Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se rodili dinosauři? Vědci hlásí nový objev

Spinosaurus
Spinosaurus
Foto: Nationalgeographic.com

Washington - Mláďata dinosaurů se z vajíček líhla po třech až šesti měsících. Dosud se přitom vědci domnívali, že to bylo podstatně dříve.

Nový objev zveřejnili vědci v odborném časopise americké akademie věd (PNAS) Proceedings. Doba líhnutí dinosaurů se tak blíží spíše plazům než ptákům. Zatímco mláďata opeřenců se z vajíčka ven proklovou často už po deseti dnech, u krokodýlů je to až po třech měsících, napsala agentura DPA.

Dlouhá inkubační doba mohla podle vědců sehrát určitou roli i při masovém vymírání dinosaurů před 65 miliony let. Pomalý vývoj mohl ovlivnit jejich schopnost konkurovat rychleji se vyvíjejícím populacím ptáků a savců.

Paleontologové se dosud domnívali, že se mláďata dinosaurů ve vejcích vyvíjela podobně dlouho, jak je tomu u jejich dnešních blízkých příbuzných - ptáků. Opeřenci se líhnou z vejce po 11 až 85 dnech. Plazi se z vajec srovnatelné velikosti přitom klubou často až po dvakrát delší době.

K novému objevu vědci z týmu Gregoryho Ericksona z Floridské státní univerzity dospěli na základě tomografického snímkování zkamenělých embryí dvou dinosauřích druhů. Podrobili je rovněž zkoumání pod mikroskopem s vysokým rozlišením.

Témata:  vědci dinosauři

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy