Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vesmírná loď Dragon po návštěvě ISS přistála v Pacifiku

Loď Dragon V2 soukromé společnosti Space X
Loď Dragon V2 soukromé společnosti Space X
Foto: Space.com

Washington - Společnost SpaceX oznámila, že vesmírná loď Dragon v neděli přistála v Tichém oceánu u pobřeží Mecika. Po šestihodinové cestě z ISS na Zemi ji v konečné fázi sestupu brzdily tři obrovské padáky.

Dragon s přibližně 2,2 tunami zásob a vědeckého materiálu přistál u ISS 23. února. Když byl Dragon jen několik set metrů od vesmírné stanice, kvůli chybě v navigaci byla operace zastavena. Po vyřešení problémů bylo přistání na druhý pokus úspěšné.

Po vyložení nákladu členové posádky ISS loď znovu naložili: odpadky i vzorky z podniknutých vědeckých experimentů pro pozemní laboratoře.

SpaceX vyslal k ISS loď Dragon z odpalovací rampy na Floridě, z níž na přelomu 60. a 70. let startovali američtí astronauti k misím na Měsíc. Společnost SpaceX, za níž stojí americký podnikatel Elon Musk, si rampu pronajala na 20 let.

Témata:  Dragon Space-X ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir

Aktuálně se děje

17. května 2024 18:27

EU uvalila sankce na Voice of Europe, posvítila si i na ruská média

Evropská unie sankcionovala čtyři mediální subjekty, které šíří ruskou propagandu. Kromě agentury RIA Novosti a deníku Izvestija a Rossijskaja Gazeta byly uvaleny sankce také na platformu Voice of Europe, kterou Česko už na konci března umístilo na národní sankční seznam. O sankcích informovala Rada EU. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy