Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Experimentální letoun se vrátil z tajné vesmírné mise na Zemi

Archivní záběr stroje X-37B
Archivní záběr stroje X-37B
Foto: Boeing

Mys Canaveral (USA) - Experimentální bezpilotní vesmírný letoun americké armády X-37B dnes přistál v Kennedyho vesmírném středisku NASA na Mysu Canaveral.

Letoun dokončil utajenou misi, která trvala téměř dva roky, informovala agentura Reuters s odvoláním na americké letectvo.

Letoun X-37B, který se podobá miniaturnímu raketoplánu, přistál na ranveji, jež bývala používána pro přistávání raketoplánů, jejichž program byl pozastaven v roce 2011.

Vesmírný letoun postavila firma Boeing a odstartoval v květnu 2015 s pomocí rakety Atlas 5, kterou vyrobily společně firmy Boeing a Lockheed Martin. Letoun je dlouhý devět metrů a má rozpětí křídel čtyři a půl metru.

Během více než 700 dní, které strávil na oběžné dráze Země, prováděl X-37B neupřesněné experimenty. Jednalo se o čtvrtou a zatím nejdelší misi utajeného programu amerického vojenského letectva.

Témata:  vesmir USA raketoplán X-37B

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy