Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mise na Mars skončila neúspěchem: Sonda Schiaparelli se roztříštila o povrch planety

Mars
Mars
Foto: www.nasa.gov

Paříž - Evropská kosmická agentura (ESA) a ruský Roskosmos vyslaly loni v říjnu k Marsu experimentální modul Schiaparelli. Mise se však nezdařila. Jak ukázalo vyšetřování, aparát se roztříštil o povrch rudé planety kvůli špatné technické a programové přípravě.

Schiaparelli měl úspěšné přistání na dosah, ale nezdar ve zlomku vteřiny vzešel z přetížení palubních senzorů. Modul sice podle plánu zahájil přistávací manévr a správně rozevřel padáky, software aparátu ale špatně vyhodnotil atmosférické síly působící v nadzvukové rychlosti.

"Měla být očekáváno, že rotace (sondy) by mohla dosáhnout maxima. Software mohl být robustnější, kdyby byl lépe navržen," uvedl David Parker z ESA s tím, že programová výbava stroje se zkrátka zachovala tak, jak byla navržena.

Kvůli silné rotaci se senzory přetížily, což vedlo k chybnému závěru, že sonda dosáhla povrchu. Následkem toho systém rozhodl o odhození padáků a krátkém zážehu přistávacích trysek, tato přistávací sekvence byla ale předčasná, takže Schiaparelli narazil na povrch rychlostí 540 kilometrů v hodině.

Témata:  Mars 1 ESA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy