Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SpaceX odložila start Falconu k ISS

Dragon Space-X
Dragon Space-X
Foto: SpaceX

New York - Americká vesmírná společnost SpaceX dnes opět o den odložila start rakety Falcon, která zamíří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Důvodem je podle agentury AP potřeba dodatečné kontroly palubních systémů. Dnešní start rakety, která má k ISS dopravit zásoby potravin a zařízení, je předběžně posunut na středu 17:24 SEČ.

Start byl odložen už potřetí, naposledy se tak stalo 8. prosince, předtím 4. prosince. Vždy mělo jít o pečlivé prověření systémů, žádné vážnější závady údajně na raketě nejsou. Loď by měla zůstat zakotvená u ISS přibližně měsíc.

Nosná raketa Falcon 9 s nákladní lodi Dragon odstartuje ze základny na floridském mysu Canaveral. Půjde o první start na tomto místě od loňské havárie, při níž raketa Falcon explodovala. Plánovaný start bude zároveň prvním využitím "recyklovaného" prvního stupně rakety, která se už k ISS vydala letos v červnu.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Dragon Space-X

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy