reklama

Nová studie vědců z bostonské Harvard Medical School zkoumala efekt světla různých vlnových délek na lidi, kteří trpí fotofobií, neboli světloplachostí – tedy nesnášenlivostí světla, při migrénových záchvatech.

Právě přecitlivělost na světlo totiž postihuje až 80 % lidí, kteří trpí migrénou, a patří tak mezi hlavní příčiny, proč se lidé při migrénovém záchvatu musí izolovat v temné místnosti a nejsou tak schopni pokračovat v práci či jiných každodenních aktivitách.

Vědci pod vedením profesora Rami Bursteina ale zjistili, že malá skupina zeleného světla migrénu zhoršuje daleko méně, než jiné typy světla; co víc, při nízkých intenzitách dokonce může zmírnit i bolení hlavy.

Tento výsledek vědci vysvětlují tím, že podle dalšího výzkumu zelené světlo na sítnici lidského oka a v mozkové kůře vyvolává nejmenší elektrickou aktivitu.

Burnstein doufá, že by do budoucna bylo možné vytvořit speciální žárovky, které by vysílaly právě takovéto zelené světlo. Pracuje také na způsobu, jak vytvořit speciální brýle, které by blokovaly všechno světlo krom čistě zeleného. Zároveň ale varuje, že takováto technologie by zatím byla extrémně nákladná.