Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka ve vesmíru? Už dávno začala, jen o ní nikdo neví, obávají se odborníci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington – Hvězdné války možná brzy nebudou jenom názvem pro kultovní sci-fi film. Toto sousloví by mohlo popisovat děj, jež vlastně už probíhá. Závody ve zbrojení se přesunuly do vesmíru. USA, Rusko a Čína už spolu nesoupeří jen na zemi, na moři a ve vzduchu, ale utkávají se již i v kosmickém vzduchoprázdnu.

Vesmír bude bitevním polem válek 21. století. Alespoň to tvrdí americký magazín Newsmax. A nasvědčuje tomu i vývoj na zbrojním trhu. Nedávno probíhal v USA zbrojařský veletrh zaměřený právě na toto téma. Nazván byl příznačně – Vesmírné sympózium.

Například světově proslulá firma Boeing na něm představila svůj zbrusu nový simulátor. Na něm si mohou piloti vyzkoušet, jak by se asi pilotoval futuristický vesmírný koráb. Nejedná se ale o žádné sci-fi. Je dost možné, že právě tento simulátor vychová budoucí letecká esa vesmírné války.

Vesmírné zápolení ale není příběhem jen z 21. století. Již od 60. let se spolu USA a Sovětský svaz utkávaly o to, kdo první dobude neprobádané končiny vesmíru. Po svém úspěšném „vylodění“ na Měsíci se zdálo, že kosmický primát připadne Americe. V poslední době se ale ve vesmíru stále více prosazuje Rusko a také Čína.

Američané tyto hrozby berou vážně. Čínské a ruské vesmírné ambice mohou ohrozit americké satelity a další komunikační zařízení. Řeč o tom byla i na zmíněném Vesmírném sympóziu. „Čína a Rusko vyvíjí zařízení, jež by vyřadila naše satelity“ uvedla během veletrhu vysoká představitelka amerického vojenské letectva Heather Wilsonová.

Z uvedeného je patrné, že vesmírné zbrojení již dávno probíhá. Sami Američané se tématu dlouhodobě věnují a na podobné programy vynakládají značné finanční prostředky. „Hrozba je docela vážná“ nechal se slyšet Bob Work, jež zastával vysokou bezpečnostní pozici v Obamově administrativě. Podle něj Rusko a Čína vyvíjejí technologie k oslepení optických senzorů a dělají vše proto, aby americkou dominanci ve vesmíru narušily.

Americké armádní kruhy se ale úplně neshodují v otázce, kdo by měl být vlastně za „obranu vesmíru“ odpovědný. Přirozeně si vůdčí roli nárokuje letectvo. U. S. Air Force se v současné době stará o vojenský vesmírný program asi z devadesáti procent. Někteří experti jdou ale ještě dál a tvrdí, že by USA potřebovaly samostatná „vesmírná vojska“. Ta by měla být částečně nezávislá na letectvu.

Témata:  U.S. AIR FORCE vesmir satelity

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:25

Expert: Ficova ochranka selhala. Kulkám uhýbala, namísto aby premiéra bránila

Bývalý slovenský policejní prezident Štefan Hamran byl jednáním ochranky postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica zaskočen. Uvedl to v rozhovoru pro Dennik N. Pro RTVS uvedl, že na vině je selhání ochranky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy