reklama

Biliarda tun diamantů. Přesně tolik se jich podle vědců nachází pod našima nohama v hloubce kolem 150 kilometrů pod povrchem. To dělá z diamantu nikoliv vzácný šperk, ale jeden z nejběžnějších kamenů na Zemi.

Tvrdí to výzkumníci, kteří svou studii publikovali v magazínu Geochemistry, Geophysics, Geosystems. Původně přitom pomocí zvukových vln pátrali po složení zemského jádra, tohle ale opravdu nečekali.

"Pod povrchem Země se nachází mnohem více diamantů, než jsme si mysleli," uvádí vedoucí výzkumník Ulrich Faul. "To dokazuje, že diamant není tak exotický, vlastně je na geologické úrovni je zcela běžný," dodal.

Vědci během výzkumu porovnali seizmologická data shromážděná v průběhu posledních desetiletí a na základě těchto údajů se rozhodli popsat vnitřek Země. 

Nalezli ale oblasti, ve kterých mají seizmologické vlny tendenci nevysvětlitelně zrychlovat. Tyto oblasti jsou nejstarší a zároveň nejnebezpečnější částí tektonických desek a sahají až 320 kilometrů do hloubky naší planety.

Podle vědců obsahují neuvěřitelné množství diamantů, mnohonásobně více, než jsme si mysleli, že jich na Zemi vůbec je. Je tu ale jeden problém.

"Nemůžeme se k nim nijak dostat," tvrdí vědec. Tak hluboko pod zemí bude zřejmě panovat obrovské vedro, což by dávalo smysl. Pro vznik diamantu je totiž zapotřebí vysokých teplot a vysokého tlaku.

Lidstvo ale nemá ani techniku na to, aby se tak hluboko provrtalo, natož tam těžilo. Nedosáhlo totiž ani deseti procent hloubky, v níž se diamanty nacházejí.

Nejhlubší vrt, o který se lidé kdy pokusily, totiž měří pouze 12 kilometrů. Říká se mu Kolský superhluboký vrt a nachází se v Murmanské oblasti v Rusku. Častěji je ale přezdíván jako Díra do pekla.