reklama

Čtrnáctého dubna 1970 se z reproduktorů řídícího centra letu v texaském městě Houstonu ozvalo legendární hlášení astronauta Jacka Swigera: "Houstone, máme problém."

Z Apolla se během rutinní operace - míchání nádrží s kyslíkem - utrhla jedna z nádrží a poškodila druhou nádrž. V kabině začal 55 hodin po startu klesat tlak, posádka měla potíže s kyslíkem, s klesající teplotou i s tím, aby udržela spojení se Zemí.

Sen astronautů Jima Lovella – kapitána lodi, Freda Haiseho a Jacka Swigera stanout na povrchu Měsíce se rozplynul. Let se změnil v zoufalý zápas o život.

Astronauti se z poškozeného velitelského modulu přesunuli do lunárního modulu. Pokoušeli se loď udržet v takovém směru, aby s ní neodletěli do vzdálených končin vesmíru.

Modul, určený pro přistání dvou lidí na Měsíci, sloužil jako záchranný člun pro celou trojici. Zásoby kyslíku v něm však byly určeny pro dva astronauty na dva dny. Teď musely stačit třem astronautům na čtyři dny.

Jeden z nejdramatičtějších okamžiků nastal, když se v modulu začal hromadit oxid uhličitý. K jeho pohlcení byly určeny filtry, jejichž kapacita instalovaná v lunárním modulu odpovídala dvoučlenné posádce po dobu 48 hodin.

Na palubě velitelského modulu byly podobné filtry, ale jiného tvaru. Proto nešly do lunárního modulu přemístit. Specialista řídicího střediska v Houstonu však vymyslel, jak s pomůckami, které mají astronauti na palubě, přizpůsobit filtry velitelského modulu pro lunární modul. Podle jeho návodu astronauti z ponožky, izolepy, plastového sáčku a obalu letové příručky sestavili adaptér, umožňující namontovat v lunárním modulu filtry z velitelského modulu.

Ke svému návratu využila posádka gravitační sílu Měsíce, která modul katapultovala zpět k Zemi.


Modul přistál 17. dubna 1970 na hladině Tichého oceánu severovýchodně od Americké Samoy. Amerika trojici astronautů oslavovala jako hrdiny.

Odyssea Apolla 13 je patrně jediným případem vážné poruchy vesmírné lodi, která skončila happyendem. Také proto byla zfilmována. Ve snímku Apollo 13 z roku 1995 hraje hlavní roli - kapitána Lovella - Tom Hanks.