reklama

Profesor Isao Echizen z japonského Národního institutu informatiky uvedl: „Tímto způsobem je možné k převzetí jiné identity - a tu pak využít k přístupu do smartphonu nebo k vloupání do uzavřeného prostoru, jako je třeba byt.“

Symbol míru ukazovaný dvěma prsty je mezi Japonci velmi častý, ukazují jej při pózování na různých fotografiích.

Echizen a jeho kolega Tateo Ogane podle serveru Express provedli experiment, při kterém extrahovali Echizenovy otisky z digitální fotografie pořízené na vzdálenost více než tří metrů. Snímek s vysokým rozlišením byl pořízen objektivem 135mm pomocí digitální zrcadlovky.

Naskenované otisky prstů je možné využívat například při zabezpečení mobilních telefonů, notebooků, externích pevných disků a elektronických peněženek jako na alternativa k heslům nebo osobním identifikačním číslům, tedy pinům.

Jak se zdá, podvodníci zatím tak daleko nedošli. NTT DoCoMo, největší japonský mobilní operátor, řekl, že neobdržel žádné zprávy o zneužití údajů o otiscích prstů na zařízeních svých zákazníků.

Mluvčí společnosti Yasutaka Imai uvedl: „Ověření otisku prstu se používá k mnoha účelům, včetně přístupu do smartphonů. Každý výrobce se rozhoduje, jestli tento proces ověřování zachová. Budeme i nadále pečlivě sledovat situaci.“