Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letadlo bez klimatizace? Neexistuje. Proč bez ní nelze fungovat?

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řada lidí se bojí létat. Pokud musejí cestovat letadlem, pokouší se cestu přežít s pomocí léků proti nevolnosti, alkoholu, papírovým pytlíkům nebo puštěné klimatizaci. A přestože se často říká, že klimatizace může lidskému zdraví spíše uškodit, právě poslední jmenované opatření by podle odborníků měli používat všichni - tedy i ti, kteří se létat nebojí.

Odborníci radí, že jakmile si sednete do letadla, měli byste si klimatizaci pustit. Toto drobné odvzdušnění totiž přináší jednu velkou výhodu – může vám pomoci vyhnout se kontaktu s určitými mikroorganismy, které vám během letu mohou způsobit nevolnost.

Doktor Mark Gendreau, odborník na šíření infekčních onemocnění spojených s leteckou dopravou, popisuje, jak tato klimatizace funguje a jak cestujícím může prospívat. „Větrání v letadlech má špatnou pověst, ale je to zcela neopodstatněné," cituje Gendreaua server Business Insider.

Lékař poukazuje, že je to i proto, že za posledních 15 let neexistuje žádná studie, která by se tímto problémem zabývala. Druhým důvodem je častá mylná představa, kterou lidé mají o tom, jak fungují systémy ventilace v letadle. „Vzorek proudění vzduchu v letadle nemusí nutně proudit zepředu dozadu a zpátky dopředu. Ve skutečnosti jsou letadla v tomto směru rozdělena na různé části," řekl Gendreau.

„Pravděpodobně vdechujete a vydechujete stejný vzduch, jako lidé z dalších dvou až pěti řad od vašeho sedadla,“ vysvětluje. Každá z těchto částí známá jako zóny regulace teploty vypouští vzduch z horních rozvodných trysek. Vzduch opouští kabinu skrze rošt, který se často nachází pod okny nebo v místě, kde se boční stěny setkávají s podlahou letadla.

Obvykle se jedná o směs venkovního vzduchu a recirkulujícího vzduchu z kabiny letadla v poměru jedna ku jedné. Venkovní vzduch je v leteckých nadmořských výškách sterilní a bez choroboplodných zárodků. Recirkulující vzduch, ve kterém se mohou nacházet kapénky obsahující infekci (uvolňují se při kýchání, kašlání, ale i mluvení), prochází přes vysoce výkonné HEPA filtry. Ty odstraní minimálně 99,7 % všech těchto mikročástic, a vzduch je tak opět téměř sterilní.

Počet těchto ventilačních zón se liší v závislosti na letadle, ale každá zóna obvykle prochází tímto filtračním procesem 15 až 30krát za hodinu. Systémy byly navrženy většinou ještě v době, kdy bylo povoleno kouření v letadlech, připomíná Gendreau, což znamená, že letecké společnosti musely přijít s účinným a pravidelným filtračním systémem pro větrání, aby bylo možné odstranit kouř z kabin.

Gendreau zároveň radí, aby cestující používali menší osobní ventily pro větrání umístěné nad jednotlivými sedadly. „Je neuvěřitelně důležité větrat kvůli vzdušným virům, protože právě ventilace je stane vaším hlavním prostředkem kontroly - kromě izolování postižené osoby," vysvětluje Gendreau. Vzdušné viry, jako tuberkulóza a spalničky, jsou přenášeny drobnými kapénkami, které mohou zůstat ve vzduchu po dobu až pěti hodin, řekl Gendreau. 

Zatímco viry spojené s nachlazením nebo běžnými infekcemi horních cest dýchacích mají tendenci být větší a těžší, v důsledku čehož padají spíše k zemi, tyto částice ale zůstávají ve vzduchu. A v tuto chvíli hraje ventil důležitou roli. Pomocí větracího otvoru můžete kolem sebe vytvořit neviditelnou vzduchovou bariéru, která blokuje tyto částice a rychleji je dostává k zemi. 

„Letadla také mají nízkou vlhkost, což znamená, že během letu může vaše sliznice vyschnout. Když k tomu dojde, jste více náchylní k nakažení virem. A protože tyto částice se mohou při každém zakašlání, kýchnutí nebo mluvení dostat snadno do vzdálenosti dva a více metrů, je také dobré si utřít povrch kolem sebe a vyhnout se kontaktu povrchy, jako jsou stolky,“ dodává lékař.

Témata:  letectví a letadla

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy