reklama

Je to již podruhé za poslední dva měsíce, co kalifornský provozovatel největší sociální sítě světa informoval o zásahu proti íránské síti publikující materiály s cílem rozdělovat facebookové uživatele na Západě. Facebook uvedl, že identifikoval jistá pojítka s činností asi 600 íránských účtů odstraněných na konci léta.

Novou síť odhalil bezpečnostní tým sociální sítě před týdnem a vzhledem k blížícím se americkým parlamentním volbám "jsme zakročili, jakmile jsme dokončili počáteční vyšetřování a informovali úřady v USA a Británii". Celkem bylo odstraněno 30 stránek, 33 profilů a tři skupiny na facebooku a 16 účtů na instagramu.

Informace o problémových stránkách dostala ještě před jejich stažením digitální laboratoř washingtonského výzkumného ústavu Atlantická rada, která ve své analýze uvádí, že dané účty vystupovaly hlavně jako američtí liberálové. Obsah namířený proti Saúdské Arábii nebo Izraeli, tedy regionálním soupeřům Teheránu, se objevoval jen v malém množství a byly jím prokládány příspěvky o rasovém napětí, policejní brutalitě a americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi. Jedna ze stránek pak propagovala levicová stanoviska z britské politické scény.