Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Start rakety Sojuz-FG se tentokrát povedl, "kamion" je na cestě k ISS

Sojuz (kosmická loď)
Sojuz (kosmická loď)
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Ruská raketa Sojuz-FG dnes odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu s nákladní lodí Progress MS-10, jež míří se zásobami a materiálem na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Jde o první start tohoto typu nosné rakety od selhání 11. října, kvůli němuž musela nouzově přistát pilotovaná loď Sojuz MS-10 s dvoučlennou posádkou. Zda byl dnešní let úspěšný, bude jasné až po dosažení stanovené oběžné dráhy.

"Loď se náležitě oddělila od třetího stupně rakety (Sojuz-FG)," sdělilo středisko řízení letů. Dodalo, že několik minut po navedení na stanovenou orbitu loď rozevřela antény a sluneční baterie. Sojuz MS-10 nyní pokračuje v samostatném letu, který jí ke stanici potrvá dva dny.

Start vysílaly na svých webech v přímém přenosu ruská kosmická agentura Roskosmos i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Na palubě ruského vesmírného kamionu jsou dvě a půl tuny nákladu, včetně vody, potravin, ale i kyslíku, paliva, náhradních dílů a různých věcí pro další vědecké experimenty na orbitálním komplexu. Progress má k němu dorazit v neděli večer kolem 20:30 SEČ. Připojí se k servisnímu modulu Zvezda ruské sekce stanice.

Náklad převezme nynější tříčlenná posádka ISS, kterou tvoří Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst. Tuto trojici měli v říjnu doplnit ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a americký astronaut Nick Hague, ale kvůli selhání nosné rakety Sojuz-FG se museli nouzově vrátit na Zemi. Podle techniků problém způsobilo vadné čidlo dávající signál k oddělení prvního a druhého stupně rakety.

K Mezinárodní vesmírné stanici se chystá záhy letět další nákladní loď - Cygnus americké společnosti Northrop Grumman, která v červnu převzala firmu Orbital ATK. Její start s nosnou raketou Antares z kosmodromu na ostrově Wallops ve Virginii se původně plánoval na čtvrtek, ale kvůli špatnému počasí byl nejprve přeložen na dnešek a poté na sobotní dopoledne SEČ. S nákladem 3,4 tuny má na ISS přistát v pondělí před polednem SEČ.

Témata:  vesmírná loď Sojuz raketa Progress ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy