Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na místě, kde by nemělo nic přežít, existuje život. Vědci objevili uvnitř sopky mutanty

Experti natočili žraloka na místě, kde by podle nich nemělo vůbec nic přežít
Experti natočili žraloka na místě, kde by podle nich nemělo vůbec nic přežít
Foto: Reprofoto YouTube

Uvnitř podmořské sopky Kavachi ležící u Nové Guinei by neměl být prakticky žádný život. Navzdory vědeckým domněnkám ale odborníci zjistili, že opak je pravdou. Život na jednom z nejhostinnějších místsvěta doslova bují, i když v silně zmutované formě.

Sopka přitom není žádným vyhaslým kráterem. Naposledy byla aktivní ještě před čtyřmi lety a po explozi se odborníci domnívali, že v jejím okolí nemohlo nic přežít.

Jak se nakonec ukázalo, vědecké domněnky se nenaplnily. Zjistili to odborníci z National Geographic, kteří do sopky vyslali dálkově řízeného robota. Ten k překvapení všech zjistil, že na místě se to životem jen hemží.

Experti objevili například zmutované žraloky a jiné druhy ryb. Jak je možné, že u aktivní sopky přežijí? To zatím nikdo neví. Na místě panuje obrovské horko, prostředí je extrémně kyselé, přes zakalenou vodu není skoro vidět, a potravy tam také nebude dostatek.

"To, že jsme v okolí sopky objevili tyto živočichy, je velmi matoucí. Žijí v prostředí, ve kterém mohou každou chvíli umřít, tak jak je možné, že tam stále žijí?" ptá se oceánograf Brennan Phillips.

Podle odborníků je jisté, že zdejší ryby musely projít nějakou formou mutace, která jim dovolí na extrémně nebezpečném místě přežít. Jakou konkrétně ale rovněž nikdo neví.

Témata:  vědci žraloci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy