Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evakuace z vesmíru: Co se stane, když astronaut na ISS dostane zánět slepého střeva?

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
Foto: ESA **www.esa.int**

Existují vleklé chronické nemoci, které člověk může mít roky bez viditelných příčin. Pak ale existují takové, které se projeví náhle, nečekaně a je třeba okamžitý lékařský zákrok, jinak je smrt téměř jistá. Mezi ně můžeme zařadit například zánět slepého střeva, uskřinuté varle nebo otevřenou zlomeninu. Na Zemi existují místa, kam je kvůli nedostupné lékařské péči povolen vstup pouze lidem, kteří už například slepé střevo nemají. Jak je tomu ale ve vesmíru?

Ve většině zemí světa je lékařská péče rychlá, dostupná a minimálně na dobré úrovni. V případě těch nejzávažnějších zranění většinou nebývá problém a pokud si pacient brzy zavolá pomoc, dostane se do nemocnice včas.

Dopravit pacienta do nemocnice je tak většinou otázka minut či desítek minut. Na Mezinárodní kosmické stanici ale něco takového možné není a hrozí, že než by se zraněný či nemocný pacient dostal na Zemi, zemřel by. Pro astronauty navíc žádné pravidlo o vyoperovaném slepém střevě apod. neplatí.

Jak tedy probíhá akutní záchrana ve vesmíru? Většinou svépomocí. Lékárničky jsou na ISS vybaveny vskutku nadstandardně a i když je operace ve stavu nulové gravitace absolutně vyloučena (to poslední co chcete je, aby kolem vás létala krev a orgány), minimálně jeden člen posádky má vždy lékařský výcvik.

Posádka je navíc v neustálém kontaktu se Zemí, kde jsou k dispozici špičkoví lékaři a odborníci na medicínské zákroky ve zhoršených podmínkách. Vždy je proto možné požádat o konzultaci.

Tyto rady ale mohou být ku pomoci pouze v případě, kdy jde o takzvané zranění I. a II. kategorie. Do té první se řadí různé pohmožděniny a modřiny, zatímco ta druhá zastřešuje bolestivější případy, které ale není třeba léčit akutně a lze je potlačit léky, například bolest zubů.

III. kategorie vyžaduje neodkladnou operaci a hospitalizaci, tedy logicky okamžitý návrat na Zemi. K tomu slouží evakuační modul Sojuz, který může posádka ve stavu nouze připravit do tří minut. Návrat na Zemi trvá něco málo přes tři hodiny, což většinou na záchranu života stačí. Většina akutních potíží by se totiž měla operovat zhruba do čtyř hodin.

Zraněný či nemocný pacient ale v modulu nesmí letět sám. Vždy ho doprovází další dva astronauti, kteří se cestou starají o jeho bezpečí. 

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy