Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povstání robotů: Sci-fi, nebo realita blízké budoucnosti?

Robotika, ilustrační foto
Robotika, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Povstání robotů muže být blíž než kdokoliv v minulosti předvídal. Tvrdí to britský kosmolog, astrofyzik a prezident britské Královské astronomické společnosti lord Martin Rees. Během několika staletí podle něj stroje nahradí lidstvo.

Rees se dokonce domnívá, že by vláda robotů mohla trvat i miliardy let poté, co z planety Země zmizí lidský život. Uvedl to ve svém projevu pro neziskovou organizaci The Conversation. Jeho slova cituje britský server Express.

Život na Zemi se vyvíjel miliardy let – od raných proteinů a nukleových kyselin, které byly základními stavebními kameny života, až po složité savce a homo sapiens. Nicméně „mechanický život“ se vyvíjí tak extrémním tempem, že sir Martin věří, že vyvinutý mimozemský život má pravděpodobně stejnou nebo velmi podobnou formu.

Tvrdí také, že čas lidstva na Zemi není nic víc než krátká přechodná fáze mezi prehistorickým organickým životem a dobou strojů - kterou on nazval „postlidskou“ budoucností. Fyzik také uvádí, že tato doba by mohla trvat miliardy let - a to zejména v případě, že stroje rozvinou svou schopnost zkoumat vesmír a odpoutají se od potřeby žít na planetě, které má atmosféru a biosféru, aby je udržela.

„Domnívám se, že pokud objevíme mimozemskou inteligenci, nebude vůbec jako my. Bude to nějaký elektronický subjekt. Doba, kdy vše ovládá organické inteligence, je jen tenká tříska mezi počátečním životem a dlouhým obdobím strojů,“ vysvětluje.

„Protože takové civilizace by se vyvíjely různou rychlostí, je velmi nepravděpodobné, že najdeme inteligentní život ve stejném stádiu vývoje jako my. Možná, že to bude život ještě mnohem jednodušší, nebo naopak již plně elektronická inteligence,“ tvrdí expert.

Emeritní profesor univerzity v Cambridge věří, že i když budeme moci nahlédnout dále do vesmíru, budeme moci cestovat do vzdálených světů mimo náš dosah, nakonec svět vstoupí do postlidské éry.

„Cestování časem je prostě příliš velké pro smrtelné duše a těla. Nicméně pokud jste nesmrtelný, tyto vzdálenosti se stávají mnohem méně skličujícími. Tuto cestu ale provedou roboti, ne my,“ myslí si.

Témata:  Roboti

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy