Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak blízko měl Hitler k atomovkám? Dokumenty ukázaly, že válka skončila na poslední chvíli

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Foto: National Archives

Pokud by spojenci nezastavili za druhé světové války nacisty zavčas, mohla válka dopadnout úplně jinak. Vůdce Třetí říše Adolf Hitler si totiž dělal zálusk na atomové zbraně a podle odtajněných dokumentů je možné, že jednu z nich dokonce vyzkoušel. Naštěstí nedostal příležitost k tomu použít je v praxi, což by zřejmě bez váhání udělal, byl k tomu však velmi blízko.

Dokumenty objevené v americkém archivu naznačují, že nacistické Německo mohlo před koncem druhé světové války otestovat funkční atomovou bombu. Podle dokumentu, který získal německý deník Bild, bylo úkolem akademiků mezi roky 1944 a 1947 provádět „vyšetřování, výzkum, vývoj a následně v praxi využít německou atomovou bombu“.

Nedávno odtajněný soubor APO 696 z Národního archivu ve Washingtonu poskytuje podrobný přehled o tom, jak daleko se vědci Třetí říše dostali ve vývoji atomové bomby – tedy něčeho, co požadoval sám Hitler.

Zpráva byla sepsána celou řadou amerických a britských zpravodajských důstojníků a obsahuje také svědectví čtyř německých odborníků – dvou fyziků zaměřených na chemii, jednoho chemika a raketového odborníka. Z materiálů vyplývá, že Hitlerovi vědci selhali ve snaze dosáhnout průlomu v jaderných technologií - ale že zkouška funkční hlavice mohla být provedena už v roce 1944.

Jako důkaz zpráva přináší svědectví německého zkušebního pilota Hanse Zinssera – raketový expert říká, že během zkušebního letu poblíž Ludwigslustu v roce 1944 zpozoroval hřibový mrak.

„Začátkem října 1944 jsem letěl 12-15 kilometrů od jaderné testovací stanice poblíž Ludwigslustu (jižně od Lübecku),“ popisuje pilot. Pak prý viděl mrak ve tvaru hřibu, v jehož okolí docházelo k rušení radiové komunikace. Mrak se podle něj táhl asi v délce 9 kilometrů a měl "zvláštní zbarvení“. Pak následovala tlaková vlna.

Podle zprávy pak o hodinu později pilot v jiném letadle k Ludwigslustu zpozoroval stejný jev. Podle jiných archivních dokumentů, italský korespondent Luigi Romersa pozoroval stejný výbuch ze země.

Svědectví čtyř německých vědců v odtajněných americkým zprávě zmiňuje přísně tajné setkání, které se konalo v Berlíně v roce 1943, které se zúčastnil také ministr zbrojního a válečného průmyslu nacistického Německa a Hitlerův oblíbenec Albert Speer. Diskuse bývá nazývá „jaderný summit."

Na závěr zpráva uvádí, že spojenci věří, že Němci zaostali při pokusech vyvolat jadernou řetězovou reakci potřebnou ke spuštění jaderného výbuchu - ale nikdo z nich nedokázal přijít s vysvětlením, co se stalo na obloze nad Ludwigslustem v roce 1944. 

Témata:  II. světová válka Adolf Hitler

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy