reklama

Klinická smrt je stav, ve kterém lékaři na základě ztráty vitálních funkcí pacienta a absenci mozkové činnosti prohlásí jeho smrt. V takovém to stavu je jen velmi omezený čas na obnovení životních funkcí, než se poškození lidského těla stane nezvratným a neslučitelným se životem. Americká společnosti Bioquark by ale chtěla s pomocí nejmodernějších technologií lidi z klinické smrti „vyléčit".

Biotechnická společnost získala etické povolení k tomu, aby se u dvaceti pacientů po traumatickém poranění mozku pokusila znovu oživit jejich centrální nervový systém.

V rámci toho vědci chtějí použít kombinaci různých terapií. Plánují například pacientům do mozku vpravit kmenové buňky a peptidy, ke slovu by se měly dostat i techniky na laserovou a nervovou stimulaci, jaké již v minulosti byly použity k probuzení pacientů z kómatu.

Půjde o pacienty, kteří byli lékaři prohlášeni za mrtvé a jejichž těla již fungují pouze díky systémům podpory života. Pomocí vybavení na monitorování mozku budou sledováni několik měsíců. Vědci se budou snažit hledat známky regenerace a doufají, že je najdou během prvních dvou nebo tří měsíců.