Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

T-44 – nástupce legendy se již do boje 2. světové války nedostal. Stal se však filmovou hvězdou!

tank T-44
tank T-44
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Páteří tankových sil Rudé armády byl T-34. Méně známým faktem je, že již od roku 1942 byl vyvíjen jeho nástupce, který měl legendární „třicet čtyřku“ nejen nahradit, ale v mnohém překonat. To se v mnohém povedlo. T-44 se mohl stát nejlepším středním tankem 2. světové války.

Střední tank T-34 a jeho modernizovaná verze T-34/85 byl považován již v době svého vzniku za nejlepší tank ve své třídě. Sověti si ovšem uvědomovali jeho nedostatky a v roce 1942 v závodě 183 v Nižnym Tagilu nástupce legendárního stroje. Konstruktéři vycházeli ze zkušeností a konstrukce T-34 a chtěli zachovat to nejlepší ze starého tanku, včetně zaměnitelnosti mnoha dílů pro oba stroje. Zároveň chtěli u T-44 použít zkušeností z bojů a nové technologie. 

V první řadě byla zachována koncepce podvozku, který se během války naprosto osvědčil. Místo odpružení Christie však byly použity torzní tyče podobně jako u německých tanků Panther nebo Tiger. Čelo tanku bylo ještě více sklopené než u T-34 a byl posílený pancíř, který dosahoval až 120 milimetrů na čele věže a 90 milimetrů na čele korby. Nový byl i průzor řidiče.

 Úplně přepracován byl interiér tanku. Motorový prostor byl daleko menší a motor byl orientován napříč místo podélně, jak bylo zvykem dosud. Dvanáctiválcový dieselový motor V-44 byl nové konstrukce a měl výkon 520 koní. Oproti jeho předchůdci V-2 z T-34 byl i menší. Nová byla i převodovka, se kterou byly v T-34 obrovské problémy.

Oproti T-34/85 ubyl jeden člen posádky, radista-střelec a tu nyní tvořili pouze čtyři muži. Ti měli ve vozidle více prostoru. Otáčení věže bylo elektrické. Stroje byly vybaveny kanónem ráže 85 milimetrů ZiS-S-53 se zásobou 58 nábojů a dvěma kulomety DTM ráže 7,62 milimetrů se zásobou munice 2750 nábojů.  Konstruktéři se pokoušeli do věže tanku namontovat i děla ráže 100 milimetrů a 122 milimetrů, ale ukázalo se, že tank by potřeboval až příliš rozsáhlé úpravy a omezovalo by to jeho pohyblivost.

Ta byla u nového stroje fenomenální. V manévrovacích schopnostech T-44 svého předchůdce překonával ve všech ohledech. Díky větším nádržím měl tank i velmi slušný dojezd 350 kilometrů. I přes posílení čelního pancíře se podařilo udržet hmotnost tanku na 31,9 tunách. Tank byl tedy o 100 kilogramů lehčí než T-34/85. Rychlost byla velmi slušných 60,1 kilometru v hodině na silnici. V testech na polygonu v Kubince T-44 jasně ve výkonech překonal německý Panther.

Výroba T-44 začala v červenci 1944 v Charkově a do konce války bylo vyrobeno 190 tanků. Stroj již do bojů nezasáhl, ale zúčastnil se vítězné přehlídky Rudé armády v Moskvě 24. června 1945. Ostrého a jediného nasazení se T-44 dočkal až v roce 1956 při potlačení povstání v Maďarsku. V pozdějších letech stroj sloužil především jako školní k výcviku posádek a techniků. Mimo Sovětský svaz nebyl stroj vyvezen. To je i důvod proč patří k méně známým typům.

Brzy po zavedení do výzbroje bylo jasné, že T-44 je typ pouze přechodný. Vyvíjený T-54/55 měl daleko větší potenciál a vzhledem k tomu, že byl vyzbrojen kanónem ráže 100 milimetrů i větší bojovou hodnotu. Ostatně mnoho prvků z T-34 a T-44 byli konstruktéry využity i při jeho vývoji. Výroba T-44 byla ukončena v roce 1947 a celkem dala 1823 kusů. Tank se ukázal jako velmi spolehlivý a během své služby byl několikrát modernizován. Z výzbroje sovětské armády byl vyřazen až na konci 70. let.

O co chudší měl T-44 bojovou kariéru, o to bohatší byla a dosud je jeho filmová kariéra. Několik desítek strojů bylo totiž přestavěno do podoby německých Tigerů a Pantherů a v této podobě si zahrály v mnoha válečných filmech. Nejslavnější je asi filmová epopej režiséra Jurije Ozereva Osvobození, Bojovali za vlast Sergeje Bondarčuka nebo Blokáda, popisující obložení Leningradu. Stejnou roli si zahráli i ve filmu Otakara Vávry Sokolovo z roku 1974. Naposledy se T-44 v roli Tigra objevil ve slavném snímku Pád Třetí říše z roku 2004.

Dodnes se zachovalo mnoho T-44 rozesetých v muzeích nebo na pomnících po celém bývalém Sovětském svazu. Vedle muzea v Kubince je jeden jako exponát i v muzeu v pevnosti Brest. Plně pojízdný T-44 udržuje muzeum Stalinovi linie nacházející se několik kilometrů od běloruského Minsku. T-44 se sice nestal tak rozšířeným typem jako jeho předchůdce T-34, ale má za sebou jistě pozoruhodnou a zajímavou kariéru, která stojí za pozornost.

Témata:  tank T-44 tanky II. světová válka zbraně Sovětská armáda Sovětský svaz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy