reklama

Na telefonech Huawei tak již nebudou předinstalovány aplikace Facebook, WhatsApp či Instagram. Kupci současných modelů telefonů Huawei si budou moci tyto aplikace sami stáhnout z obchodu Google Play. Budoucí modely však k tomuto obchodu nebudou mít přístup, pokud americká vláda nezmění svůj postoj k Huawei, píše Reuters.

USA v polovině května zařadily firmu Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, aby jí mohly dodávat své produkty. Krátce poté však Washington na tři měsíce obchodní restrikce vůči Huawei zmírnil.

Americká společnost Google již dříve uvedla, že po uplynutí této tříměsíční lhůty omezí čínské firmě Huawei používání svého operačního systému Android. Obchod Play i všechny další aplikace Googlu nicméně zůstanou dostupné na současných modelech telefonů Huawei.

Čínský podnik tvrdí, že se na americké restrikce připravil, a slibuje, že se s problémy plynoucími z těchto restrikcí dokáže vypořádat. Někteří zákazníci v evropských a asijských obchodech nicméně agentuře Reuters sdělili, že se zdráhají kupovat telefony Huawei kvůli nejistotě, která kolem nich panuje.

Huawei je druhým největším výrobcem chytrých telefonů na světě za jihokorejským konkurentem Samsung. Analytici oslovení agenturou Reuters nicméně minulý měsíc uvedli, že odbyt telefonů Huawei by mohl letos v důsledku amerických sankcí klesnout až o čtvrtinu. Nevyloučili ani možnost, že telefony této značky by časem mohly zcela zmizet z mezinárodního trhu.