reklama

5) Skotský výzkum BSE

Na přelomu tisíciletí řadila v Evropě nemoc šílených krav a byla vybíjena celá stáda skotu.  Se zajímavou teorií přišel Institute for Animal Health z Edinburghu. Podle vědců této soukromé instituce BSE „přeskočila“ na krávy z ovcí a podle nich došlo k prolomení biologických hranic. Na výzkum získala instituce v roce 1997 217 000 liber a dlouho balamutila veřejnost svými objevy. Při kontrole se přišlo na to proč. Vědci věhlasné instituce totiž mozků ovčích používali na podporu svých teorií telecí mozky. Absolutní blamáž byla na světě.

4)  Studená fúze ve zkumavce

Rok 1989 byl vskutku revoluční a mohl být ještě revolučnější, pokud by se potvrdil objev Stanley Ponse a Martina Fleischmana z univerzity z Utahu. Ti totiž objevili studenou fúzi! To by znamenalo, že by se svět zbavil závislosti na fosilních palivech a nedostatku energie. Stačila jim k tomu zkumavka, trocha těžké vody a elektrolýza. Nejen, že ve zkumavce vzniklo velké množství tepla, ale i male množství tritia a neutronů, což jsou produkty jaderné reakce. Vědci se přesunuli do Evropy a výzkum jejich objevu stál přes 40 milionů dolarů a v roce 1997 byl ukončen. Nepodařilo se ani zopakovat základní pokus a vše skončilo blamáží.

3) Porodník spasitel proti zlé korporaci

 William McBride se proslavil, když v roce 1961 objevil, že lék Thalidomid používaný pro těhotné ženy jako anestetikum způsobuje dysmetický syndrom. Laicky řečeno se děti po použití léku často rodily bez končetin. Poté se slávou ověnčený lékař na více než 20 let odmlčel. V roce 1982 publikoval McBride studii o léku Debendox proti ranním nevolnostem v těhotenství. Ten prý způsoboval u králíků zakrnění končetin. Na výrobce firmu Merrell Dow se začaly hrnout žaloby, což v roce 1986 bylo jednou z příčin krachu společnosti. Krátce potom se však ukázalo, že vědec si svoji studii prakticky vycucal z prstu. Až v roce 1993 byl odsouzen zdravotnickým tribunálem za podvod a vyškrtnut z registru australských lékařů.

2) Kardiologičtí mistři světa

Světem kardiologie na začátku 80. let otřásly americkou kardiologií dva případy podvodných    výzkumníků. Prvním z nich byl Dr. John Darsee z věhlasného Harvardu. Zjistilo se, že vědec podklady pro více než 100 svých uznávaných studií o srdci naprosto zfalšoval. V roce 1985 musel rezignovat radio kardiologický specialista a věhlasná kapacita Robert Slutsky z kalifornské univerzity v San Diegu. Mnohé totiž zaujalo to, že vědec dokázal vyprodukovat co deset dní odborný článek, aniž by prováděl jakýkoliv výzkum.  

1) Autismus a očkování

Roku 1998 obletěla svět studie doktora Andrewa Wakefielda, podle které vakcína MMR proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím způsobuje autismus a záněty střev. Celosvětově to rozpoutalo paniku a mnohé matky odmítly z obav o duševní zdraví svých dětí očkování. Nemoci na ústupu se znovu rozšířily. V roce 2004 se pomalu začala objevovat pravda. Wakefield a jeho tým provedl testy jen na dvanácti předem vybraných dětech a na popud rodičů. I tak byly testy zfalšovány. Střevní záněty, které Wakefield objevil údajně u jedenácti studovaných dětí se projevily jen u třech z nich. Autismus, který se měl u devíti sledovaných subjektů rozvinout se nakonec prokázal jen u jednoho dítěte, a to navíc již před očkováním. Studie byla tedy úplně vycucána z prstu. A důvod?  Wakefield měl podíl na konkurenční vakcíně, která měla být „úplně bezpečná. A MMR potřeboval zdiskreditovat. Byla provedena i další studie s miliony pacientů, která Wakefieldovu studii vyvrátila. Sám Wakefield přišel ve Velké Británii o licenci a nesmí na jejím území vykonávat lékařskou praxi. Bohužel mnoho lidí stále jeho závěrům věří a nenechávají své děti očkovat, což vede k epidemiím kdysi téměř vymýcených chorob.