Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kámen z vesmíru udivil vědce, podobné složení ještě nikde neviděli

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Stockholm - Záhadný mimozemský předmět našli archeologové během vykopávek ve vápencovém lomu na jihu Švédska. Jeho složení vědce šokovalo, s ničím podobným se ještě nikdy nesetkali.

Kámen velikost sušenky je pravděpodobně kusem meteoritu starého 470 milionů let. Hornina obsahu vzácné prvky v takovém množství, v jakém se na Zemi nenacházejí. To vědce dovedlo k závěru, že se meteoroid musel srazit s větším nebeským tělesem, píše web Nature Communications.

"Takový typ meteoritu, jaký jsme našli, jsme doteď neznali," vysvětlil Birger Schmitz z Univerzity v Lundu. "Obsahuje obrovské množství prvků, jako je iridium, které jsou na Zemi velmi vzácné, a také vzácné izotopy neonu," dodal Schmitz.

Úlomek, který byl pojmenován Oest 65, pocházel původně z meteoroidu velkého 20 až 30 km. Tento jediný kousek se ale po dopadu na Zem zachoval. Archeologové v místě našli ještě úlomky, které patrně pocházejí z druhého tělesa, se kterým se před stovkami let objekt srazil.

Pokud se potvrdí, že nález skutečně pochází z meteoroidu, bude se jednat o první zdokumentovaný případ "zaniklého" meteoroidu, který se v minulosti pohyboval ve vesmíru, ale postupně zanikl.

Témata:  meteorit Švédsko vesmir kameny

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy