Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Google ví kdo jste, co máte rádi, kam chodíte i co kupujte. Jak chránit své soukromí?

Logo společnosti Google
Logo společnosti Google
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Americký internetový gigant už dávno není jen vyhledávačem. Google kraluje celosvětovému trhu s reklamou, mobilním softwarem, videi a v neposlední řadě i s daty o tom, kdy a kam chodíte.

Pokud patříte mezi uživatele, kteří při prvním spuštění telefonu a počítače vše odsouhlasí, jen proto, aby mohli zařízení používat co nejrychleji, a pokud se neradi hrabete v nastaveních různých aplikací a služeb, pak je vysoce pravděpodobné, že o vás ví Google vše.

Pro představu. Google ukládá data z vašeho chování, ví tedy, jaké máte pohlaví a kolik vám je let, ale i sleduje, jaké reklamy se vám líbí, kde surfujete, co vám chodí e-mailem, co máte v kalendáři, co vyhledáváte na internetu, jaká videa si pouštíte, jaká místa jste osobně navštívili, jakou máte rádi hudbu, jaké provozujete sporty, co nakupujete, na co se díváte v televizi a spoustu dalších věcí.

Před Googlem se zkrátka neschováte a obecně platí, že kam ho pustíte, tam vleze. Může proto číst co do mobilu píšete, co říkáte, nebo kam s ním jdete. Zná i vaše koníčky. Zkrátka a dobře o vás ví Google možná víc věcí, než většina vašich přátel a příbuzných.

Na druhou stranu je třeba přiznat, že se tím společnost nijak netají. Data o sobě můžete nejen dohledat, ale i upravovat a smazat. Například ZDE se můžete podívat, jak vás jako osobu Google vidí.

ZDE se pro změnu podíváte, jaká místa, která jste navštívili, Google monitoruje. A TADY se můžete podívat, co jste kdy na internetu hledali. Vše je jednoduše dostupné, přehledné, a Googlem shromažďované. 

Obecně platí, že se stačí účtem a výše uvedenými odkazy trochu prohrabat a najdete možnosti, jak zabránit Googlu aby monitoroval, která videa na YouTube sledujete, aby pouštěl k Vašim datům jiné aplikace a mnoho dalších věcí. A také jak sesbíraná data z Googlu smazat. Existují ale i taková data, která mu jen tak neseberete.

Mezi ně například donedávna patřila data o historii polohy, která jste mohli jedině zapnout, nebo vypnout. Uživatelům Androidu nyní Google zpřístupnil funkci, kdy se po určité době mažou.

I přesto je Google dlouhodobě trnem v oku řady uživatelů, kterým vadí, co vše o nich internetový gigant ví. Na trhu ale není jediný, podobnou a poměrně rozsáhlou sbírku dat si dělá i Facebook, který ve skutečnosti nemusíte ani vlastnit, a i přesto o vás toho ví tolik, že byste se sami divili.

Témata:  Google internet

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy