Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čokoláda s menším obsahem tuku? Vědci přišli s inovativním řešením

Čokoláda, ilustrační fotografie
Čokoláda, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Filadelfie - Vybít čokoládu? Takhle nějak naznačuje výzkum, že by se elektrickým trikem mohl snížit obsah tuku v oblíbené pochutině většiny lidí a navíc zvýšit lahodná chuť.

Vědci zkusili tekutou čokoládu poslat elektrickým polem, čímž ji udělali mnohem více jemnou. To znamená, že nebudeme muset použít tolik tuku k výrobě, informuje server phys.org. Jedná se o první výsledky pracovníků z univerzity ve Filadelfii.

Čokoláda se normálně vyrábí v kapalné formě, kdy obsahuje pevné částice jako kakao, které se do čokolády dostane po rozemletí společně s tuky a olejem. Vědci zjistili, že to samé dokážou pomocí elektrického pole a navíc k tomu musí použít o 10 procent méně tuku a teoreticky může být obsah tuku snížen ještě dvakrát tolik.

Podle testů na univerzitě nikdo nepoznal rozdíl mezi čokoládou vyrobenou přes elektrické pole, někteří údajně řekli, že dokonce chutná lépe. Výzkum z části financuje firma Mars, takže je dost možné, že se prvního použití dočkáme právě v těchto čokoládových tyčinkách.

Témata:  čokoláda vědci

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy